Sziasztok Blues Rajongók!

Most egy olyan alapvető blues alkatrészről lesz szó, amit minden blues zenész kivállóan tud játszani, fejből tud egy csomót, csak annyit mondassz neki "turnaround" és ő máris "ja persze" felkiáltással gurigázik a hangszerén...

De mi is az a turnaround? Angolul rengeteg helyen leírják, ha meghallod biztosan tudod, de hazai netes szakirodalomban se híre, se hamva! Úgyhogy most megpróbálom megfogalmazni úgy, hogy érthető is legyen.

A turnaround jelentése oda-vissza utazás. Ez a bluesban annyit tesz, hogy az utolsó két ütemre egy olyan jól felismerhető, dallamos futamot tesznek, ami összeköti a fordító előtti részt (versszak, vagy szóló vége) a következő résszel (új versszak, vagy szóló kezdete). De nagyon gyakran használják a dal kezdésére és befejezésére is. Tehát egy hangsúlyos befejezés és/vagy jelzés arra, hogy újra a blues-ciklus elejéhez érkeztünk.

Nagyon fontos, hogy hogyan kezdessz el, vagy fejezel be egy blues dalt, vagy hogyan "csaphatsz még egy kört" a szólóban egy fordító segítségével és hogyan léphetsz a záró akkordra. Ezért egy jól kivitelezett turnaround az egész számot, még a hangzást is meghatározhatja! Érdemes tehát úgy az eszünkbe vésni, hogy, ha álmunkból felkeltenek is le tudjuk játszani... meg van olyan fordító, ami annyira jól szól, hogy még álmodni is érdemes róla!

Na kb ennyi! :) Az elmélet. A gyakorlat pedig majd akkor, ha nem a munkahelyemről, sutyiban írom a blogot! :)

Gyakorlat: Hogy megerősítsük a turnaround mibenlétét, keressük meg a fordítókat a következő számban! (Ha megtalálod, akkor vagy én magyaráztam el jól mi is az, vagy már eleve úgy olvastad el, hogy tudtad miről van szó, de én összezavartalak! :) )