Sziasztok Blues Rajongók!

Jó kérdés lenne, miért foglalkozom fiatal blues zenésszel már másodszor is? Ha már bluesos gitározós oldalt indítottam, akkor miért megint egy "kölyök" szerepel? Miért nem valamelyik nagy öreg?

A válasz roppant egyszerű! Majd rájuk is sor kerül! :) De komolyra fordítva a szót: róluk már annyit írtak, hogy még ráérnek itt szerepelni! Én egyelőre fontosabbnak tartom az új generációt megismertetni. Mert higgyétek el, legalább annyira érdemes őket is hallgatni, mint mondjuk Stevie Ray-t (akit élőben sajnos már senki nem fog látni)!

Szóval itt van a Grammy díjas Jonny Lang, aki 1981 január végén született a nagy USA-ban, mégpedig Minneapolisban. Születési neve kevésbé bluesos (Jon Gordon Langseth Jr.). Legalább annyira nem használható blues zenei körökben, mint a Puskás Attila! :)
Fargo mellett nőtt fel (tudod, amiről film is készült Steve Buscemi főszereplésével) és már 12 évesen színpadra lépett.
Első bandája a Bad Medicine Blues Band volt, ami később Kid Jonny Lang & The Bing Bang-re változtatta a nevét. Első albumuk Jonny 14 éves korában, Smokin címmel jelent meg, amire már komoly kiadók is felfigyeltek.

Aztán amikor megjelent a Lie to me 1997-ben, az egész blues szakma megismerhette a Jonny Lang nevet. Mondjuk aki napi hat órát tud gyakorolni naponta, ovis korától kezdve, az nem csoda, ha hamar viszi is valamire. (Nem úgy mint én, aki jó, ha 20 percet tudok gyakorolni meló után, de azt is csak sutyiba, nehogy felkeljen a gyerek!)
Együtt játszott B.B. King-gel, a Blues Traveler-el, a Rolling Stones-al, Jeff Beck-kel, az Aerosmith-el és Sting-el. Nem szar lista! De ha még hozzá teszem, hogy 2004-ben Clapton meghívta a Crossroads fesztiválra, akkor még jobb! Még Clinton elnök is meghívta a Fehér Házba! De ez csak amolyan mézes-mázos betét ide.
Ja, és egy dal erejéig feltűnik a Blues Brothers 2000-ben is. A filmiparhoz feleségén keresztül is köze van, hiszen 2001-ben vette el Haylie Johnson színésznőt. (Rákerestem, az Apák napja c. filmben játszott... életemben nem láttam)

Jonny kedvenc hangszere a Fender Telecaster Thinline (egyet nekem adhatna, neki biztos sok van), de játszik Gibson LP-n is. Főleg bluest, de nem áll távol tőle a soul, a hard rock és a gospell sem.

Na egy szó mint száz, Jonny Lang is bitang jó zenét játszik! Eddig 6 albuma jelent meg:

1995 Smokin (a Kid Jonny Lang & The Big Bang -el)
1997 Lie to Me
1998 Wander This World
2003 Long Time Coming
2006 Turn Around
2009 Live At The Ryman

Egy kis ízelítő következik. Legyetek jók! Isten éltesse a bluest!